Vederlichte overpeinzing

De ganzenveer is eeuwenlang gebruikt als instrument om gedegen teksten mee te schrijven. Voeg daarbij dat mijn voornaam vaak wordt afgekort tot Veer of Veertje en de keus was simpel: de veer zou het werk van mijn tekstbureau symboliseren. Dat besloot ik in 1991.

Sinds dat jaar zijn er uit mijn computer legio artikelen, brochures, boekjes, folder en persberichten gerold. De verschuivingen in de onderwerpen van deze teksten illustreren onopzettelijk de grote maatschappelijke veranderingen van de afgelopen decennia. Dat realiseer ik me als ik teksten voor deze nieuwe site bijeen zoek. Neem nu vrouwengezondheidszorg. Daarover heb ik de eerste jaren veel geschreven. Typ ik het woord nu in op internet, dan komt er welgeteld één artikel uit 1996 tevoorschijn (‘Borst lovend over vrouwengezondheidszorg’). Een volgende hit levert een reclame op voor een kliniek waar vrouwen terechtkunnen voor een borstvergroting…

Op andere terreinen zijn de veranderingen niet minder groot. Schreef ik vroeger over professionalisering van de thuiszorg, nu ga ik voor een artikel op bezoek bij een zorgcoöperatie, in handen van vrijwilligers. Voor een artikel over langdurige Pesso-psychotherapie kwamen teksten over e-health in de plaats. Het begrip verzorgingsstaat in mijn woordenlijst raakte helemaal in diskrediet. In plaats daarvan schrijf ik nu over de participatiemaatschappij.

Het is beslist niet minder spannend geworden in de samenleving. En al waait de wind anno 2014 uit een andere hoek dan in 1991 en is hij ook vaak guurder, hij doet meer dan genoeg stof opwaaien om over te blijven schrijven. Alle reden dus om als tekstbureau de veren op te schudden.

GTJ_9624

 Neem contact op voor overleg of een offerte.